שימו לב:
אם אתם עובדים בבנארית בענן, יש להעתיק תחילה את הקובץ שרוצים לייבא אל תיקיית inout (קיצור דרך לתיקיה נמצא על שולחן העבודה).
תיקיית inout היא התיקיה המקשרת בין המחשב שלכם לבין בנארית בענן, ולכן כל קובץ שמייבאים צריך להיות בתיקיה הזו כדי שניתן יהיה לבצע את היבוא.
כדי לייבא את קובץ החשבון (עם סיומת hbn) יש לפעול לפי ההנחיות הבאות:
1. במסך “מסמכי בנארית לעבודה”, יש לסמן את המסמך שאליו רוצים לייבא את החשבון, ואז ללחוץ בצד שמאל על הכפתור “חוזה/חשבונות”:
2. נפתח המסך “חשבונות חלקיים/סופיים”.
ללחוץ בצד שמאל למעלה על כפתור מצבי העריכה ולבחור במצב “הוספה” כדי להוסיף שורה של חשבון חדש:
3. נפתחת שורה ריקה להגדרת חשבון חדש, ובשדה מספר החשבון מופיע באופן אוטומטי המספר של החשבון החדש:
4. יש ללחוץ על המקש Enter במקלדת כדי להעביר את הסמן לשדה “חודש ביצוע”.
התוכנה משלימה באופן אוטומטי את חודש הביצוע בהתאם לחודש הנוכחי. אפשר להקליד באופן ידני חודש ביצוע אחר במידת הצורך:
יש ללחוץ על המקש Enter במקלדת כדי להעביר את הסמן לשדה הבא.
אם החוזה כולל התייקרות, יש להקליד את תאריך המדד הרלוונטי לחשבון.
(השדה “מספר הקצאה” הוא אופציונלי)
4. לאחר הגדרת השורה של החשבון החדש, יש לוודא שהחשבון החדש מסומן, ואז להיכנס בצד ימין למעלה לתפריט “יבוא-יצוא” > ולבחור בפקודה “יבוא חשבון חיצוני”:
5. נפתחת חלונית לבחירת התיקיה והקובץ שרוצים לייבא. כברירת מחדל נפתחת התיקיה inout.
יש לסמן את קובץ החשבון וללחוץ על “Open”:
6. נפתח המסך “הגדרת פרמטרים ליבוא החשבון”:
(6.1) שימו לב:
כדי להבין את החוקיות שפועלת במהלך יבוא החשבון, צריך להכיר את המושגים סעיפים מדווחים וסעיפים חדשים.
כאשר הצד ששולח את קובץ ה-hbn מבצע מתוכנת בנארית שלו את הפעולה של יצוא החשבון, התוכנה מבחינה בתהליך היצוא בין סעיפים מדווחים לסעיפים חדשים.
סעיפים מדווחים הם סעיפים שנכללו בכתב הכמויות בצד המייצא לפני שהוגדר אצלו חוזה בקובץ. סעיפים אלה מסומנים בקובץ ה-hbn כסעיפים מדווחים כיוון שהתוכנה מניחה שהם נכללים כבר בקובץ של הצד המייבא. לגבי סעיפים מדווחים התוכנה לא מייצאת אל קובץ ה-hbn את תאור הסעיף ואת יחידת המידה, והצד המייבא יכול לקלוט את כמויות הביצוע בסעיפים האלה בתנאי שהם קיימים אצלו בקובץ היעד שאליו הוא מייבא את החשבון. אם יש בקובץ ה-hbn סעיף מדווח שלא קיים בצד המייבא, כמות הביצוע לא תיקלט ממנו והוא יירשם בדוח שגויים שיווצר בתום פעולת הייבוא.
סעיפים חדשים, לעומת זאת, הם סעיפים שנוספו לקובץ בנארית של הצד המייצא לאחר שהוגדרו אצלו בקובץ החוזה והחשבון הראשון. התוכנה מתייחסת לסעיפים האלה כאל סעיפים חדשים כיוון שהיא מניחה שהם עדיין לא קיימים בקובץ היעד בצד המייבא. לכן, לגבי סעיפים חדשים, התוכנה מייצאת אל קובץ ה-hbn כל נתוני הסעיף, לרבות תאור הסעיף ויחידת המידה על מנת שהצד המייבא יוכל לקלוט את הסעיפים החדשים בשלמותם גם כשהם לא קיימים אצלו כלל. המנגנון הזה של סימון סעיפים כחדשים נחוץ בדרך כלל להעברת סעיפים חריגים, שהצד המייצא הוסיף לקובץ שלו לאחר שהתחילו העבודות ומעוניין שייקלטו בצד המייבא כחלק מהחשבון. מכך נובע, שכדי שהצד המייבא יוכל לקלוט אליו סעיף חדש שלא קיים אצלו, הסעיף חייב להיות מסומן בקובץ ה-hbn כסעיף חדש. אם הסעיף מסומן בקובץ ה-hbn כסעיף מדווח והוא לא קיים בצד המייבא הוא לא ייקלט ויופיע כאמור ברשימת שגויים בתום תהליך ייבוא החשבון.
סימון הסעיפים כמדווחים או חדשים נעשה על ידי התוכנה בצד המייצא באופן אוטומטי בהתאם להסבר הנ”ל. עם זאת, הצד המייצא יכול לשנות באופן ידני את סימון הסעיפים ולהגדיר באופן יזום כל סעיף כסעיף “מדווח” או “חדש” בהתאם לצורך. אם יש צורך לשנות את סימון הסעיפים כמדווחים או חדשים באופן ידני, הצד המייצא יכול לעשות זאת דרך מסך החשבונות בתפריט “יבוא-יצוא” > “סימון סעיפים מדווחים”.
(6.2) כעת שימו לב להודעה שמופיעה במסך “הגדרת פרמטרים ליבוא החשבון”:
הסבר:
- “כמויות הביצוע מקובץ המקור ייקלטו תמיד לסעיפים קיימים ביעד” – כברירת מחדל התוכנה קולטת מקובץ ה-hbn שמייבאים את כמות הביצוע מכל סעיף (מדווח או חדש) שקיים הן בקובץ ה-hbn והן בקובץ היעד שאליו מייבאים.
- “כולל חדשים שייקלטו עתה” – אם התוכנה מאתרת בקובץ ה-hbn סעיפים שמסומנים כחדשים, היא מאפשרת לצד המייבא להחליט אם לקלוט אותם בשלמותם (כולל תאור הסעיף ויחידת המידה) או לא. הסבר לגבי קליטת סעיפים חדשים בשלמותם, בהמשך.
- “פרט לסעיפים גמורים או לא לסיכום שאותם קולטים לפי הפרמטרים ליבוא” – כאמור, כברירת מחדל, התוכנה קולטת בתהליך יבוא החשבון את כמויות הביצוע מקובץ ה-hbn מכל סעיף (מדווח או חדש) שקיים גם בקובץ היעד שאליו מייבאים. עם זאת, יש שני סוגים של סעיפים שהצד המייבא יכול להחליט, באמצעות הפרמטרים לייבוא, שהוא אינו מעוניין לקלוט לגביהם את כמויות הביצוע: סעיפים שהצד המייבא סימן אותם אצלו בקובץ היעד כסעיפים “לא לסיכום” או “כלול במחיר”, וסעיפים שהצד המייבא סימן אותם אצלו בקובץ היעד כסעיפים “גמורים”.
- “הכמויות ייקלטו ככמויות מוגשות. לאחר הקליטה מצב החשבון יישאר בהכנה” – כיוון שיצרנו שורה של חשבון חדש שאין בו עדיין כמויות ביצוע, התוכנה מתייחסת לכמויות הביצוע שייקלטו מקובץ ה-hbn ככמויות מוגשות. אם, לעומת זאת, מבצעים את יבוא החשבון אל חשבון שכבר יש בו כמויות ביצוע, התוכנה תתייחס לכמויות הביצוע שייקלטו מקובץ ה-hbn ככמויות מאושרות, ואז היא תשמור בזיכרון עותק של הכמויות שהיו קיימות בחשבון ככמויות מוגשות (כדי שניתן יהיה להפיק דוח מוגש מול מאושר), ובנוסף תשנה אוטומטית את סטטוס החשבון לאחר יבוא החשבון ל”הוגש”.
יבוא קובץ hbn לחשבון חדש שאין בו כמויות ביצוע מתאים למצב שבו מפקח מקבל מקבלן קובץ hbn שמכיל את כמויות הביצוע המוגשות בחשבון.
יבוא קובץ hbn לחשבון קיים שכבר יש בו כמויות ביצוע מתאים למצב שבו קבלן מקבל ממפקח קובץ hbn שמכיל את כמויות הביצוע המאושרות בחשבון.
(6.3) לגבי הפרמטרים ליבוא החשבון – יש שלוש קבוצות של פרמטרים שעוסקות במצבים מיוחדים:
צריך להגדיר בכל קבוצת פרמטרים אם רוצים לקלוט או לא לקלוט את הנתון מתוך קובץ ה-hbn שמייבאים, בהתאם להסברים הבאים.
(6.4) קבוצת הפרמטרים הראשונה מאפשרת לצד המייבא להחליט אם לקלוט מקובץ ה-hbn כמויות ביצוע אל סעיפים מיוחדים שמסומנים בצד המייבא בקובץ היעד כסעיפים “לא לסיכום” או “כלול במחיר” או “סעיפים גמורים”:
- סעיפים “לא לסיכום” – סעיפים שסומנו בצד המייבא בשלב הגדרת החוזה כסעיפים “לא לסיכום” הם סעיפים אופציונליים או סעיפים שלא ברור אם יהיה תקציב לבצעם. אם בשלב חשבונות הביצוע הוזנו כמויות ביצוע בסעיפים שסומנו כ”לא לסיכום” – פירוש הדבר שהוחלט כן לבצעם, והם יחושבו בחשבון. הצד המייבא יכול להחליט אם לקלוט כמויות ביצוע לסעיפים כאלה מתוך קובץ ה-hbn או לא. ברירת המחדל של התוכנה לגבי קליטת כמויות ביצוע בסעיפים שמסומנים בצד המייבא כ”לא לסיכום” היא כן לקלוט.
- סעיפים שסומנו בסימון “כלול במחיר” – סעיפים שסומנו בצד המייבא בשלב הגדרת החוזה כ”כלול במחיר” הם סעיפים שהחיוב הכספי לגביהם נעשה במסגרת סעיף ראשי אחר. ולכן, גם אם יוזנו כמויות ביצוע לסעיפים שסומנו “כלול במחיר”, הם לא יחושבו בחשבון. הצד המייבא יכול להחליט אם לקלוט כמויות ביצוע לסעיפים כאלה מתוך קובץ ה-hbn או לא. ברירת המחדל של התוכנה לגבי קליטת כמויות ביצוע בסעיפים שמסומנים בצד המייבא כ”כלול במחיר” היא כן לקלוט.
- סעיפים גמורים – התוכנה מאפשרת בשלב חשבונות הביצוע לסמן סעיפים בסימון “גמור”. ברגע שמשתמש סימן סעיף בסימון “גמור” פירוש הדבר שלא ניתן יותר לשנות את כמות הביצוע בסעיף. אפשרות זו שימושית כדי למנוע עריכה בשוגג של כמות הביצוע בסעיפים שכבר הסתיימה בהם העבודה. בתהליך של יבוא החשבון, התוכנה מאפשרת לצד המייבא להחליט אם לקלוט מקובץ ה-hbn כמויות ביצוע לתוך סעיפים שהוא סימן כ”גמורים” בקובץ היעד שאליו הוא מייבא, או לא. כיוון שהסימון של הסעיף כ”גמור” מעיד על כך שכבר הסתיימה העבודה בסעיף, ברירת המחדל לגבי קליטת כמויות ביצוע לסעיפים שסומנו כ”גמורים” בקובץ היעד היא לא לקלוט.
(6.5) קבוצת הפרמטרים השנייה נקראת “קליטת מחירים מנתוני הביצוע”. קבוצה זו היא יוצאת דופן ודורשת תשומת לב מיוחדת כאשר מייבאים קובץ חשבון. בניגוד לרעיון המרכזי של יבוא חשבון שעוסק בקליטת כמויות ביצוע מקובץ ה-hbn, קבוצת פרמטרים זו עוסקת בקליטת מחירים מקובץ ה-hbn שמייבאים:
הדגש כאן הוא על המילה “מחירים“. ככלל, כפי שהוסבר לעיל, כאשר מייבאים קובץ חשבון, המטרה היא לקלוט כמויות ביצוע לתוך קובץ היעד. עם זאת, בקבוצת פרמטרים זו, התוכנה מאפשרת למשתמש שמייבא את קובץ ה-hbn לקלוט גם מחירים אל סעיפים בקובץ היעד.
הסעיפים שמהם התוכנה מאפשרת לקלוט מחירים הם כל הסעיפים שנמצאים בקובץ ה-hbn בין אם מסומנים כסעיפים מדווחים ובין אם הם מסומנים כסעיפים חדשים ובלבד שהם קיימים גם בקובץ היעד שאליו מייבאים.
בקבוצת הפרמטרים הזו יש הבחנה בין קליטת מחירים לסעיפי חוזה לבין קליטת מחירים לסעיפים חריגים.
- לגבי קליטת מחירים “לסעיפי חוזה ביעד” – ברירת המחדל היא לא ייקלטו. על פי רוב, ולכן זו ברירת המחדל, המשתמש שמייבא את קובץ החשבון לא מעוניין שמתוך קובץ ה-hbn ייקלטו מחירים אל סעיפי החוזה. עם זאת, המשתמש יכול להחליט כן לקלוט מתוך ה-hbn מחירים לסעיפי חוזה “לח-ן זה בלבד”, ואז המחיר שייקלט יסומן כמחיר מיוחד לחשבון ולא ישפיע על מחיר החוזה, או “גם לח-ן הבאים” ואז המחיר שנקלט מקובץ ה-hbn ידרוס את המחיר של הסעיף בחוזה:
- לגבי קליטת מחירים “לסעיפים חריגים ביעד” – ברירת המחדל היא “גם לח-ן הבאים”, כלומר קליטת המחיר באופן שישפיע על מחיר הסעיף החריג לא רק בחשבון הזה שאליו מייבאים את קובץ ה-hbn אלא גם על מחיר הסעיף בחשבונות הבאים. להדגיש, קבוצת הפרמטרים שעוסקת בקליטת מחירים מקובץ ה-hbn מאפשרת את קליטת המחירים גם מסעיפים שמסומנים כחדשים ובלבד שהסעיף קיים בקובץ היעד שאליו מייבאים. אם הסעיף החדש לא קיים בקובץ היעד, מה ששולט באפשרות לקלוט אותו אל קובץ היעד הוא קבוצת הפרמטרים השלישית (קליטת סעיפים שלמים מהמקור), שעליה אסביר מיד.
כאמור, ברירת המחדל לגבי קליטת מחירים לסעיפים חריגים ביעד היא שהמחירים שלהם כן ייקלטו ולא רק לחשבון הזה אלא גם לחשבונות הבאים. אם ברירת המחדל הזו אינה רצויה, אפשר לבחור באמצעות הפרמטר שלא ייקלטו כלל מחירים לסעיפים חריגים, או שהמחיר שייקלט ישפיע רק על החשבון הנוכחי:
(6.6) קבוצת הפרמטרים השלישית – “קליטת סעיפים שלמים מהמקור המיובא” – עוסקת בקליטת סעיפים שמסומנים בקובץ ה-hbn כסעיפים חדשים:
ראשית, חשוב להדגיש שקליטת סעיף בשלמותו (כולל תיאור ויחידת מידה) שמסומן בקובץ ה-hbn כסעיף חדש נשלטת על ידי קבוצת הפרמטרים הזו, השלישית, ועל ידי קבוצה זו בלבד. הפרמטרים בקבוצה 1 מתייחסים לקליטת כמויות ביצוע בלבד, והפרמטרים בקבוצה 2 מתייחסים לקליטת מחירים בלבד ולכן לא רלוונטיים לקליטת סעיף חדש בשלמותו, כולל תאור הסעיף ויחידת המידה.
בקבוצת הפרמטרים הזו יש הבחנה בין קליטת סעיפים שמסומנים בקובץ ה-hbn כחדשים ונמצא בתהליך יבוא החשבון שהם כבר קיימים בקובץ היעד שאליו מייבאים לבין קליטת סעיפים שמסומנים בקובץ ה-hbn כחדשים ונמצא בתהליך יבוא החשבון שהם לא קיימים בקובץ היעד שאליו מייבאים.
- לגבי קליטת סעיפים חדשים שנמצא בתהליך יבוא החשבון שהם כבר קיימים בקובץ היעד – ברירת המחדל היא שהם לא ייקלטו. אם הסעיף כבר קיים בצד המייבא, בדרך כלל מי שעושה את יבוא החשבון לא ירצה שהסעיף שקיים אצלו יידרס על ידי התוכן של הסעיף מתוך קובץ ה-hbn. עם זאת, המשתמש שמבצע את יבוא החשבון יכול לבחור שסעיפים חדשים כן ייקלטו מתוך קובץ ה-hbn למרות שהם כבר קיימים אצלו בקובץ היעד. במקרה כזה הסעיפים החדשים שייקלטו ידרסו את הסעיפים שקיימים אצל הצד המייבא בקובץ היעד. אפשרות נוספת היא לקלוט את הסעיפים החדשים “לפי בחירה” – ואז התוכן של הסעיף מתוך קובץ ה-hbn יוצג למשתמש תוך כדי תהליך יבוא החשבון כדי שיוכל להחליט אם לקלוט או לא לקלוט אותו:
- לגבי קליטת סעיפים חדשים שנמצא בתהליך יבוא החשבון שהם לא קיימים בקובץ היעד – ברירת המחדל היא שהם ייקלטו. אם הסעיף מסומן בקובץ ה-hbn כסעיף חדש והוא לא קיים בקובץ של הצד המייבא, סביר להניח שהצד המייבא ירצה לקלוט את הסעיף החדש בשלמותו. עם זאת, הצד המייבא יכול להחליט לא לקלוט את הסעיף החדש, למרות שהוא לא קיים אצלו בקובץ היעד שאליו מייבאים, או לחילופין לבחור באפשרות “לפי בחירה”, ואז תוכן הסעיף יוצג תוך כדי תהליך יבוא החשבון כדי שהמשתמש יוכל להחליט לגבי כל סעיף כזה אם לקלוט או לא לקלוט אותו:
(6.7) לאחר שנבחרו כל האפשרויות הרצויות במסך “הגדרת פרמטרים ליבוא חשבון”, יש ללחוץ על “אישור”:
7. נפתחת הודעה על קליטת החשבון מקובץ החשבון בפורמט hbn אל קובץ בנארית.
יש ללחוץ על “אישור”:
8. נפתחת הודעה על מספר הסעיפים שעודכנו בעקבות יבוא החשבון.
ללחוץ על “אישור”:
9. מופיעה הודעה על כך שהחשבונות יחושבו מחדש, בעקבות עדכון נתוני הביצוע בחשבון.
יש ללחוץ על “אישור”:
מותאם למהדורה 4.32.7 בנארית בענן